Nov 14, 2009

Loodusfoto lugu

Tänu oma fotograafiakirele ning meeletult lahedale õele sattusin eile kuulama Urmas Tartese seminari "Loodusfoto lugu". Ei olnud kaugeltki tuim ettekanne slaididelt maha lugemisega vaid emotsioonide ja huvitavate näidetega esitlus, mida illustreerisid erinevad (loodus)fotod.

Urmas Tartes, kes võitis hiljuti ühe loodusfotograafi auhinna, seletas lahti, mis siis ikkagi on loodusfoto. Loom, kes elab loomaaias ning kellest on tehtud pilt, ei ole loodusfoto. Aga kas linnuke, kes ise loomaaias puuri lendab, on pildile jäädes loodusfoto? On. Samamoodi ei ole lehm, kes põllul jalutab ning kelle kõrvas on numbrimärgid loodusfoto kuid kui talle selga istub lind, siis on. Ja kui inimene kleebib selle linnu sinna kinni siis jällegi ei ole.

Teises nurgast vaadatuna kui sa kleebid pildile pisikese konna juurde, et ägedam oleks siis see ei ole loodusfoto. Aga kustutades heinakõrre ära, siis see jällegi on. (Sest äkki astus jänes sinna peale?) Töötlusega on siiski üldjuhul see reegel, et värvide paremaks tegemine, pildi lõikamine on lubatud.
.. ja nagu alati, on igal reeglil erandid.

Mis veel välja öeldi? See, et alati ei olegi vaja tuhandeid kroone maksavaid kaameraid vaid kvaliteetse pildi saab ka tunduvalt odavamalt.

"Loodusofot lugu" oli vaid esimene kolmest seminarist, järgmine peaks toimuma 24. november. Kes siis esineb, ei ole veel teada. Kuid soovitan soojalt kõigile!

0 comments: