Oct 11, 2011

Täna võib - ühiselamud

Eelmisel nädalal näitas TV3 saates "Täna võib" ühikate elu. Kuna see oli minu toakaaslase 15 minutit kuulsust, siis otsustasin netist pilgu peale heita. Mõtteid ja muljeid oli oi kui palju. Üks nendest oli hea meel, et telekat ei oma, sest muidu äkki satuks kogemata seda saadet vaatama.

Esiteks oli kogu asi nii lavastatud, et paha hakkas. Saatejuhil oli kindel arusaam ühikatest ning ta püüdis tohutult, et kõigile sellist muljet jätta. Mis tähendas aga, et tegelikkusest on asi kaugel. Toome mõned näited:
* Tudengid ütlesid "Meil on täna ka sõbrad külas ja pidu käib." Seda, et "sõbrad" on samast ühikast kokku otsitud suvaline rahvas* jäeti mainimata. (*Käidi erinevate tubade uste taga ja öeldi, et me filmime, on rahvast vaja, kas tulete?).
* Saatejuht rääkis kaastundega, kuidas tudengid ainult nuudleid söövadki. Kuigi korduvalt öeldi, et nuudlid on siiski viimane variant..
* Muusikat mängivad noormehed. Tõsimeeli, kas te usute, et selline see elu ühikas ongi, et koguaeg istub igas toas muusikainstrumendiga inimene? Ha!

Mind hakkas tõsimeeli huvitama, kas kõik nende saated ongi selliseid või oli see lihtsalt üks äpardunud katse. Tahaks südamest loota, et meedia siiski ei ole veel teatriks muutunud ning näidatakse ka nii nagu on. Või saate pealkiri tähistabki seda, et Täna võib ise kokku lavastada oma soove?

EDIT: Rääkides boksikaaslasega leidsime veel midagi, mis tuleb välja tuua: Saates tõmmatakse tudengite kapp lahti ja öeldakse, et oh küll tudengid on rikkad - kapp sööki täis. Unustati mainida, et see kapp sisaldas kuue inimese toitu.

3 comments:

Kaur said...

Sul on TV ja TV3 ja üldse meedia suhtes mingid veidrad ootused. Nad näitavad seda, mis müüb, mitte seda, mis on.

merlen said...

Aga miks mitte teha müüvaks see, mis on? Kõike saab ju müüa.

José said...

Oh, see on ju veel peaaegu tõepuhas dokumentaal võrreldes sellega kui vaadata, mida kaitseväest meediaeetrisse lubatakse ;)