Apr 3, 2013

Eksperimentaalkulinaaria: Tere kevad!

Nüüdseks juba kaks etappi tagasi algas F1's uus hooaeg, mida sai traditsioonide kohaselt tähistatud porgandikoogiga. Olin sel aastal tohutult igav ning läksin täpselt sama teed, mis eelmisel aastal ehk porgandikook kohupiimaga.

Kuna vormeliga sai laiskust lubatud, siis otsustasin kevade vähemalt vastu võtta veidi mitte-nii-laisalt. Ehk siis sai tehtud terve lauatäis küpsiseid, mis... kutsume neid näiteks nimega "Tere kevad!".

Eelnevalt varuda:

300g võid
2 muna
1 munavalge
200 g suhkrut
500g jahu
1tl küpsetuspulbrit või söögisöödat
 sool
150 g tuhksuhkrut
vahukommid
sidrunimahl
kaunistamiseks värvid

Liivataigna tegemise juures ei ole mingeid erilisi nõkse või müsteeriume. Lisa osale jahust küpsetuspulber/söögisooda ning seejärel suhkur/sool/munad. Sega see pehme võiga ning lisa juurde ka ülejäänud jahu. Pane natukeseks ajaks jahedasse. Seejärel rulli üks suur vorst, kust lõikad küpsised. (Võib ka laiaks koogiks rullida lauale ning sealt klaasiga ümarad küpsised välja lõigata.) Küpseta ahjus kuni küpsised on valmis, st umbes 200C juures kuni 15 minutit. 

Lase küpsistel jahtuda (ära pane kuumi küpsiseid teineteise peale!). Valmista glasuur vahustades tuhksuhkur, sidrunimahl, munavalge. NB, suhkrukoguseid võib julgelt väiksemaks võtta! Teised ei kurtnud kuid minu meelest oleks võinud seda vähem olla.
 Kata küpsised glasuuriga. Tõsta vahukommid (a la 5 kaupa) 10-15 sekundiks mikrolaineahju. (Mina kasutasin suuri grillvahukomme, mis lõikasin pooleks) ning tõsta seejärel küpsisele. Vahukommid on mikrolaineahjust tulles üpriski kleepuvad ning seepärast tuleb need kiirelt küpsistele liigutada. Seejärel jääb üle vaid teha sallid / soengud / näod jms, korraks külmikusse ja kevad ongi käes!

Keegi kommenteeris, et nad olla oma olukorra kohta kuidagi natuke liiga õnnelikud. Aga... kes siis kevade saabumise üle ei oleks õnnelik?


0 comments: