Apr 30, 2015

Mina ütlen "lõpu", teie ütlete "töö" ehk kuidas edukalt lõputööga hakkama saada?


Ole aktiivne. Terves kehas terve vaim ei ole mitte hea sõnakõlks vaid ka päris tõene. Hüppa kodus üles-alla, rooma Lossi mäest viis korda järjest selg ees üles... ükskõik mis, aga liiguta end. Mina olen valinud jooksmise - tasub käia vara vara hommikul, siis kui aju ei ole veel aru saanud, mida sa plaanid tõelised asjaarmastajad sellega tegelevad - ja siis teeselda, et nad on tegelikult kohutavad koletised, kes sind taga ajavad ja nende eest tuleb põgeneda. Või et sa oled zombi ja aja neid taga (aga ole kiire zombi, mitte selline, kes raja ääres istub ja "ARRGGHHHUUU" teeb kui keegi mööda jookseb). Ühel momendil saab harjumuseks: ärkasin 4:47 mõttega, et appi ma tahan jooksma (aga õues sai hoopis ujuda). Ükspäev selgus, et kell kaheksa on juba hilja minna, sest siis on suur suvi väljas ja palavus tahtis pildituks võtta. Härra Jõud läks oma "ah me nii 75 minutit jookseme" ringile samal ajal ja kutsus kaasa. Lubasin mõni teine kord kampa võtta, sest... noh, mul ei olnud plaanis 75minuti pärast viimaseid hingetõmbeid oma elus teha. Igatahes pole pärast seda neid näinud, ehk sulasid ära selle palavaga. Samas, herr Wolverineile esitatud üks jooksmisküsimus (jah/ei vastusega) lõppes sellega, et ta mulle peaaegu treeningkava kokku pani, nii et kauaks enam mindki on. Mõtlesin juba, et peab hakkama talle eratreeneri mängimise ees vaevatasu maksma, aga täna lasi tema jooksmise üle ja magas hambad laiali sel ajal kui ma usinasti sibasin.. Pikk jutt, kokkuvõte: ole aktiivne!
   -- lisaidee: asenda tool aeroobikapalliga. Sinu selg tänab sind.

Kirjutamismuusika. Otsi endale muusika, mis paneb sind kirjutama. Ning vahepaladeks kuula läägeid ülipositiivseid laule. Aitavad, ausalt. Näiteks "The world is ours", "Because we can", "Brave""Eye of the Tiger" (selle looga kirjutas Väikevend algselt C peale tehtud eksami A peale näiteks) või minugi poolest, A-Rühma tunnuslaul! 

Säilita rahu. Eks see ole tõene, et kui miskit imelik tundub, siis suure tõenäosusega see on ka seda. Näiteks - teed rahulikult oma tööd ja ühel hetkel avastad, et pooled nullid su tabelites on ääretult veidrad. Kustutad ära ja paned uuesti. Ikka kahtlased. Muudad kirjastiili, värvi, asukohta ja tõmbad joone alla, lihtsalt proovimise mõttes. Ikka kahtlased. Siis on kaks võimalust - sa võid paanikasse sattuda ja IT toele helistada... või sa võid rahulikuks jääda, lõpetada oma tabelisse o-tähtede tegemise ja vajutad klavituuril hoopis nulli. Valik on sinu. Vihjena võin öelda, et viimase varianti puhul jääb rohkem aega muu töö jaoks. Miinuseks on see, et IT tugi ei saa uut naljakat juttu, mida klientidest rääkida.

(Don't) Kill your darlings. Sa oled kirjutanud pika lõigu, viitad kõige uuematele artiklitele, oled sellesse lõiku panustanud oma vere ja hinge ning oled veendumusel, et ainuüksi selle lõigu pärast võib sulle Nobeli preemia anda. It's your baby. Ja siis avastad (või su juhendaja!), et ilus ja tark jutt küll, kuid mitte kuidagi ei sobi teemasse. Kustuta lõputööst ära AGA kopi teise faili koos viidetega. Ühel helgel päeval sa avastad, et neli lehte edasi sobib see su töösse kui valatud ja usu mind, sa ei taha seda uuesti enam kirjutada.
   -- lisaidee: püsi teemas

Usu Wordi. Eriti, kui ta eesti keelt oskab ja teab natuke. Ei maksa tema peale pahandada, kui mingil teile teadmata põhjusel suur punane joon sõna "perfectionismiga" alla tuleb. Mõtle rahulikult, et ehk tõesti on sinu EESTIKEELSEL lõputööl kirjaviga sees. Usalda, aga kontrolli! 

Kookosrasv. Absoluutselt ei oska kommenteerida, kuidas see aitama peaks aga iga artikkel mis kookosrasvast kirjutatakse ütleb, et see aitab põhimõtteliselt kõigega ja aitab igavesti elada, seega miks mitte, eksole.

Puhka (kasulikult). Uni teeb imet. Unenäod vahepeal julgustavad (nt juhendaja riisub sul koduaias lehti ja ütleb, et su andmeanalüüs on nii perfektne, et seal ei pea enam midagi muutma), vahepeal hirmutavad (su juhendaja käseb sul töösse lisada, kas su uuritavad olid vastamise ajal elus, surnud või pärast surma ellu ärganud ning sa ei tea, kuidas tagantjärgi sellist infot saada) ning vahepeal segased (sul on saba ja see jääb koguaeg uste vahele).Kui sa parasjagu oled ärkvel ja puhkad siis loe #overlyhonestmethods, õpi sealt ja ükskõik, mis sa teed... ära siukseid asju töösse kirjuta! Lisaks saad tunde, et sa ei ole oma probleemidega üksi. "I've been doing my experiments wrong this whole time. At least my stupidity is statistically significant..." #overlyhonestmethods

Kirjuta. Ilma kirjutamiseta see ei edene. Ma katsetasin. Kahetsen.


2 comments:

Rents said...

Lisaks. Lase kellelgi teisel vahel lõike üle lugeda, kasvõi selle pärast, et kõiki vigu paratamatult ise ei märka ja ei märka ka spellcheck - näiteks blogis pole vahet, kui kirjutad kogemata "eesti keelsel", mitte "eestikeelsel", aga lõputöösse selliseid näpukaid ju ei taha. (Ja ma ei olnud praegu passiivagressiivne, ma olen eestlane, oskan kirjutada ja olen sellest hoolimata suutnud ühe korra näiteks blogisse gahvel kirjutada, pole õrna aimugi, kuidas.)

merlen said...

Õige märkus ning aitäh tähelepanu juhtimast. Ilmselgelt oleks pidanud see punkt kindlasti sees olema.